Domain ve Hosting

service

Domain ve Hosting


Hosting ve Domain Nedir?



Hosting ve domain nedir? Ne işe yararlar? Nasıl kullanılırlar? Hepsinin cevabını alacağınız bu yazımızda bir internet sitesi kurabilmek ve sitenizdeki bilgileri kullanıcılar ile paylaşabilmek için en gerekli iki temel parça olan hosting ve domain ile ilgi

A+A-

Hosting ve domain nedir? Ne işe yararlar? Nasıl kullanılırlar? Hepsinin cevabını alacağınız bu yazımızda bir internet sitesi kurabilmek ve sitenizdeki bilgileri kullanıcılar ile paylaşabilmek için en gerekli iki temel parça olan hosting ve domain ile ilgili bir fikir edineceksiniz.

Domain Nedir?

Domain bir internet sitesinin çalışabilmesi için gerekli olan ve ilk olarak temin edilmesi gereken şeydir. Domain kelimesinin Türkçe karşılığı ‘’alan adı’’dır. Mesela ornek.com.tr bir domaindir. Yani internet sitesinin kapladığı alanın ismidir. Kullanıcılar bu ismi yazdıklarında erişmek istedikleri siteye ulaşırlar. Arama çubuğundaki kelime ve rakamların ifade ettiği bütün domaindir ve domain sitenizin kapladığı ya da kaplayacağı alanın ismidir. Her internet sitesinin bir domaini olmak zorundadır. İsimsiz olan bir alana ulaşımda, sahiplik de mümkün değildir. Domain sizin sanal ortamdaki kimliğinizdir. Şirketiniz ya da firmanızın internet dünyasındaki kimliği bulacağınız domainle pekişir. Mesela şirketinizin ismi, soy isminiz, markanızda kullandığınız en genel slogan domain olarak seçilebilir. Bir firmaysanız ve belirli bir domaine sahip değilseniz ilerde seçeceğiniz isme uygun bir domain bulmakta sıkıntı çekebilirsiniz. Şirket ya da firmanız için uygun bir domaini işin en başında bulmak ve kullanmaya başlamak en mantıklı tercih olacaktır. Aksi takdirde daha sonradan size uygun olan domaini alabilmek için mevcut domaini kullanan başka bir kullanıcıya ya da hosting firmasına vermeniz gereken asıl meblağın oldukça üzerinde bir ödeme yapmak mecburiyetinde kalabilirsiniz. Bu yüzden çok alakasız ya da uygun olmayan farklı bir isimle internet alanına giriş yapmak yerine ilk başta uygun domaini seçmeniz sizin için en doğru karar olacaktır.

Hosting Nedir?

Hosting Türkçe karşılığı bir nevi kiralama olan bir terimdir. İngilizce kökenli bir sözcüktür. İsmini seçtiğiniz ve web alanında paylaşmak istediğiniz bilgilerinizi yüklemek için ihtiyacınız olan alana hosting sayesinde erişebilirsiniz. Hosting hizmeti sağlayan birçok firma bulunur. Hosting hizmeti tek başınıza sağlamanızın mümkün olduğu ancak gerekli işlem ve teçhizatların yüksek maliyeti sebebi ile genelde kiralama yöntemi ile kullanılabilecek bir hizmettir. Hosting hizmeti bilgisayarlardan oldukça güçlü ve donanımlı olan sunucular sayesinde sağlanır. Bu sunucular 24 saat boyunca kesintisiz çalışır ve sunucuların olduğu ortamda güçlü jeneratörler, klimalar, sistem mühendisleri ve yüksek hıza sahip internet gerekir. Olası bir elektrik kesintisi durumunda internet sitenize ulaşımın mümkün olması için donanımlı bir sunucu tarafından hosting hizmeti alıyor olmanız gerekir.